viscose wat is het

Viscose is een materiaal wat je vaak terug ziet in de zomer collecties van Sûr omdat het zo zacht en licht aanvoelt. Het combineert de beste eigenschappen van natuurlijke vezels: de uitstraling van huidvriendelijk katoen en het gevoel van fijne zijde. Viscose is niet alleen geschikt voor een feestelijke avondoutfit, maar ook voor een zomerse alledaagse look.

Soepelvallende stof

Viscose is een natuurlijk materiaal, gemaakt van een stroperige vloeistof wat komt uit houtpulp (cellulose).

Hierna wordt het behandeld met meerdere chemische goederen. Na deze behandeling krijg je het materiaal viscose. De houtpulp wordt gewonnen uit het hout van beuk, pijnboom, eucalyptus en bamboegewassen. Doordat het wordt behandeld met deze chemische materialen is het niet geheel een natuurlijk materiaal, wel heeft Viscose de eigenschappen van een natuurlijk materiaal. Het neemt goed vocht op en is antistatisch. Qua uiterlijk en gevoel lijkt het veel op zijde.

Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Wij kiezen ook vaak voor materiaal met een blend van viscose en linnen. Hierdoor krijg je de eigenschappen van beide materialen zoals je hierboven kunt zien.

Lyocell (tencel): ecologisch verantwoord viscose 

Lyocell is nog steeds dezelfde vezel op plantaardige basis als viscose en modal, maar wordt ecologisch verantwoord geproduceerd. Er wordt geen giftig oplosmiddel meer gebruikt, wel een organisch. Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing gaat nog een stap verder door hun lyocell, gebrandmerkt als Tencel®, alleen te maken van snelgroeiende Eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen.

Naast het ecologische aspect, voelt deze vezel als zijde en heeft het een matte glans. Het behoudt ook zijn vorm. Lyocell lijkt erg op katoen, in die zin dat het vocht makkelijk doorlaat en geschikt is om te dragen op warmere dagen.

De voordelen op een rijtje:

  • Het is sterk, maar zo zacht als linnen.
  • Het is water absorberend, meer nog dan katoen.
  • Het droogt daarentegen veel sneller.
  • Het ventileert goed, dus houdt je in de winter warm en in de zomer koel
  • Het blijft lekker ruiken; onderzoek toont aan dat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel gaat als bij Tencel.

De crux zit hem erin dat er, naast volledig organisch geproduceerd katoen en hennep, nog weinig vezels zijn die praktisch ‘perfect’ zijn om er ecologische fashion van te maken. De technologie gaat daarentegen met sprongen vooruit en Tencel is hier het bewijs van. De impact op de natuur is veel kleiner en het is in het belang van de industrie om met nieuwe ontwikkelingen te komen. Kiezen voor kleding gemaakt van Tencel is op dit moment dus een goede en zeer bewuste keuze.

Bronnen: