Slow Fashion is de tegenhanger van Fast Fashion. Fast Fashion kenmerkt zich door lage prijzen en collecties die elkaar snel opvolgen. In dit productieproces is er weinig aandacht voor arbeidsomstandigheden en gevolgen voor het milieu. 

Slow Fashion daarentegen is een duurzaam alternatief dat zich kenmerkt door tijdloze kleding van hoge kwaliteit die lang meegaat. Deze kleding laat zich niet leiden door trends, maar door de condities waaronder het gemaakt is. Het is dus belangrijk dat duidelijk is waar het kledingstuk precies vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Kort gezegd: slow fashion is eerlijk, verantwoord en duurzaam.

Slow Fashion en Trends

Slow Fashion is niet seizoens- of trendgebonden, maar focust zich meer op de classics, klassieke kledingstukken die in vrijwel iedere garderobe een plek verdienen. Denk hierbij aan de bekende little black dress, het witte overhemd en de blue jeans. Dit zijn typische basisstukken die lang meegaan, mits je investeert in een hoge kwaliteit. 

Is Slow Fashion dan helemaal niet trendgevoelig? Tegenwoordig kom je ook op catwalks Slow Fashion brands tegen, dus ook Slow Fashion kan meegaan met de trends. Bovendien kan een gemiddelde modetrend drie jaar duren en kan je hierin dus ook kiezen voor kwalitatieve kledingstukken die langer meegaan. Daarnaast zijn de klassieke basics makkelijk te mixen met andere items en kan je deze ook opleuken met accessoires. Als je kiest voor Slow Fashion kan je dus ook prima mee met de trends, maar het staat niet voorop.

Wat maakt een kledingstuk slow en hoe herken ik het?

Slow Fashion kenmerkt zich niet alleen door een tijdloos design en een hoge kwaliteit. Ook een milieuvriendelijke productieproces en goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk bij slow fashion.

Wij, Sûr Atelier, zijn ook een slow fashion brand. Bij ons:

  • wordt alle kleding lokaal gemaakt door ambachtslieden die gevlucht zijn naar Nederland.
  • zijn goede arbeidsomstandigheden gegarandeerd.
  • bieden we de statushouders een zachte landing in de Nederlandse maatschappij en een vooruitzicht van een zelfstandig bestaan in onze maatschappij.
  • gebruiken we stoffen in het proces die zoveel mogelijk natuurlijk.
  • is er altijd een minimale voorraad om verspilling te voorkomen

Hoe kan je Slow Fashion kleding herkennen?

Dat kan op een aantal manieren. Let goed op de stoffen. Deze zijn meestal 100% natuurlijk en bevatten weinig tot geen synthetische materialen zoals polyester, acryl, rayon en spandex. Maar wel biokatoen, wol en linnen. Daarnaast is het goed om te letten op goedkope ritsen en knopen. Dit is vaak een teken van Fast Fashion en je kan verwachten dat het kledingstuk dan niet lang meegaat. Ook dunne stoffen, kleine zomen en scheve knopen zijn aanwijzingen dat je kledingstuk niet lang meegaat. 

Hoe krijg ik een Slow Fashion garderobe?

  • Kies voor kwaliteit en voorkom impulsaankopen.
  • Zorg ervoor dat je basisgarderobe goed is gevuld met een aantal klassieke basics die van goede kwaliteit zijn en dus lang meegaan.
  • Kan je die ene musthave toch niet weerstaan? Kijk dan of je het misschien van iemand anders kan kopen via bijv. Vinted of leen het bij een kledingbibliotheek.

Helemaal slow en duurzaam is tweedehands shoppen. Er zijn tegenwoordig genoeg vintage shops te vinden die kwalitatief goede kleding en merken verkopen. En als je klaar bent met je eigen kleding, kan je deze ook weer doorverkopen aan vintage shops of via een verkoopapp. Of gebruik je creativiteit om er een nieuw ontwerp uit te halen. Misschien staat de rok je wel als je deze ietsje korter maakt? Sûr denkt met je mee en Ali (onze kleermaker) kan er iets moois van maken.

Als het goed is hebben wij hier de vraag: wat is slow fashion voor je beantwoord. And last but not least: Bij Sûr vind je heel fijne basics die in iedere garderobe een plekje verdienen. Je vindt onze slow fashion ook bij project Cece waar meerdere webshops aangesloten zitten die de principes van Slow Fashion volgen. 

Bron: Soulstores.com, Project Cece