De kledingsector staat er niet goed voor op het gebied van duurzaamheid. Het is een vervuilende industrie en in het productieproces is er vaak sprake van uitbuiting. Gelukkig duiken er steeds meer goede initiatieven op, zoals slow fashion labels. Maar je kan als consument ook het heft in eigen handen nemen door je garderobe te verduurzamen. Daarom hieronder 5 tips voor een sustainable wardrobe

1. Wees kritisch, koop minder

Een goed begin in de juiste richting is om simpelweg gewoon minder te kopen. Cliché, maar waar. Stel jezelf eerst kritische vragen voordat je een item koopt. Bijvoorbeeld: Heb ik dit echt nodig? Ga ik het echt dragen? Vind ik dit over een paar jaar nog steeds mooi? Gaat het lang mee? Is het gemakkelijk te combineren? Heb ik niet al iets soortgelijks in mijn kledingkast liggen? etc. Door eerst bewust stil te staan bij deze vragen, voorkom je impulsaankopen en zal je minder kopen.

2. Kleding huren

Via een kledingbibliotheek kun je in plaats van kleding kopen, kleding huren. Ideaal, want zo zit je nergens aan vast, zijn er eindeloze mogelijkheden om dingen uit te proberen en ben je minder vervuilend bezig. In Nederland duiken er steeds meer kledingbibliotheken op waar je met een abonnement toegang krijgt tot een diverse selectie kleding die je voor een bepaalde periode kan huren. Denk hierbij aan een warme winterjas, een luxe designerjurk voor een bruiloft of een vintage festivaloutfit.

3. Shop tweedehands

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel tweedehands winkels, zowel fysieke winkels als online shops. Dit is een duurzame manier van kleding kopen, omdat deze kleding er al is en niet nieuw gemaakt hoeft te worden. 

4. Kies voor Slow Fashion

Mocht je toch iets nieuws willen kopen, ga dan voor duurzame en eerlijke merken van hoge kwaliteit. Zo weet je zeker dat jouw kleding lang meegaat en deze op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd is. Bij Sûr wordt alle kleding lokaal gemaakt in ons atelier door Nieuwe Nederlanders. Samen werken wij aan authentieke collecties, waarin wij gebruik maken van kwalitatief mooie & natuurlijke materialen. Onze kleding gaat hierdoor langer mee en wordt eerlijk en duurzaam geproduceerd.

5. Recycle jouw ‘oude’ kleding

Ben je jouw kleding zat en in een lekkere opruimbui? Gooi het dan niet weg bij het afval, maar breng het naar een kringloop winkel, een textielbak of naar het Leger des Heils. Je kan er ook voor kiezen om jouw kleding zelf door te verkopen of een kledingruil te organiseren. Dan hoef je zelf geen nieuwe kleding te kopen en maak je iemand anders blij met jouw ‘oude’ kleding. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om jouw kledingstuk nieuw leven in te blazen. Kom gezellig langs bij Sûr, zodat we samen een nieuw ontwerp kunnen bedenken en met de stof die over is iets moois kunnen maken (no waste).