Gratis verzending vanaf €200,-

Ons verhaal

Wij zijn Sûr Atelier, een sociaal & duurzaam kledingmerk. Wij ontwerpen onze collecties voor vrouwen die bij willen dragen aan een positieve sociale impact in de maatschappij d.m.v. stijlvolle kleding.

Onze makers zijn allen Nieuwe Nederlanders met een ongelooflijke passie voor hun ambacht. Samen werken wij aan authentieke collecties, waarin wij gebruik maken van kwalitatief mooie & natuurlijke materialen.

Samen bundelen wij onze krachten en vormen wij een unieke samenwerking van ambacht, sociaal ondernemen, empowerment en integratie.

Lara Scot heeft zich vanaf 2015 als vrijwilliger ingezet voor de vluchtelingen die in Haarlem werden geplaatst. Ze sloot ze zich aan bij Hotel de Koepel. Dit is een organisatie opgezet door vrijwilligers die zich inzet voor de belangen van vluchtelingen in Haarlem. Door de vele ambachtslieden die ze tegenkwam die werkeloos thuis zaten, ontstond het idee om een bedrijf te starten met ambacht in de hoofdrol. Haar visie was dat het steeds belangrijker wordt om te laten zien waar producten vandaan komen als tegenreactie op de massaconsumptie. Zo is Sûr Atelier geboren.

Van toen naar nu

Sûr Atelier is in juni 2016 begonnen bij This is Gather, het voormalig V&D pand in Haarlem. This is Gather is een concept waarbij ontwerpers, sociaal ondernemers en kunstenaars samenwerken en hun verhaal vertellen. Bij This is Gather begon Sûr Atelier met twee oude industriële machines van marktplaats en twee makers uit het AZC De Koepel in Haarlem, zonder een vastomlijnd plan voor de ontwerpen.

Binnen één jaar is Sûr Atelier uitgegroeid naar 16 statushouders, 9 industriële machines en een collectie met kleding, tassen en home accessoires. Op 1 juli 2017 heeft Sûr Atelier een bescheiden eigen winkel geopend in de Schagchelstraat 27 met hulp van de gemeente Haarlem. Atelier en winkel zitten samen in één pand. Op deze locatie worden ook de collecties ontworpen en geproduceerd. Op 95 m2 staan vijf industriële naaimachines, twee lockmachines, een leermachine, een knoopsgatmachine en een professionele strijkplank. Dit wordt gecombineerd met de winkel waar de verkoop plaatsvindt.

Fang Goei (bovenste foto) was zijdelings betrokken op de locatie van This is Gather bij de operationele werkzaamheden en vanaf oktober 2016 is ze medebestuurder van de stichting.

 Per 1 juli 2017 werkt ze fulltime bij Sûr Atelier. Naast Lara draagt zij zorg voor de dagelijkse leiding van de winkel en het atelier.

In september 2018 is Sûr Atelier verhuisd naar een nieuwe vestiging met een totaal vloeroppervlakte van 265 m2. Hierdoor werd het mogelijk om ook horeca toe te voegen aan het concept. Om deze lunchroom en bijbehorende begeleiding van de statushouders in goede banen te leiden, is Véronique Arisz als bestuurslid toegetreden tot de stichting (onderste foto).

Tot op heden zijn 21 statushouders werkzaam bij Sûr Atelier. De meeste medewerkers zijn op dit moment bezig met hun inburgeringsproces. Drie dagen per week gaan de medewerkers naar school en twee dagen per week werken en leren ze het ambacht bij Sûr Atelier. Drie medewerkers hebben hun inburgering afgerond en willen een eigen bedrijf te starten met ondersteuning van Sûr Atelier.

Missie

Stichting Sûr Atelier streeft ernaar om zoveel mogelijk statushouder, met een ambacht, op weg te helpen in het kader van integratie, om later zelfstandig duurzaam uit te stromen in de maatschappij.

Door de medewerkers een zachte landing te bieden in een familiaire omgeving waar ze hun ambacht kunnen uitoefenen en waar het ambacht behouden wordt, krijgen medewerkers hun gevoel van eigenwaarde terug. De sleutel hierin is dat gemaakte producten verkocht worden en gewaardeerd worden door klanten. De waardering komt naast van de collega’s juist van klanten, bezoekers en gasten.

Deze positieve ervaring versterkt de motivatie van de medewerkers om meer uit zichzelf te halen, beter Nederlands te willen spreken, te integreren en vooral vertrouwen te krijgen dat ze een goed bestaan kunnen opbouwen in Nederland.

Sûr Atelier wil mensen laten groeien. Dat geldt ook voor onze klanten en onze vrijwilligers. Dat geldt ook voor de klant die bij ons komt voor mooie kleding en een goed advies. Onze klanten ervaren naast persoonlijke aandacht een warme kennismaking met verschillende culturen. Een mooi vormgegeven setting in de horeca en de keuze van materialen en stoffen in de winkel zorgen voor een eenheid. 

Op het moment dat je als klant binnenstapt voel je een ontspannen sfeer terwijl er sprake is van een georganiseerde reuring. Er wordt gewerkt, gelachen en gepraat, mensen lopen op en neer en toch is er sprake van serene rust. Deze interactie tussen de wereld van de medewerkers en die van de klant maakt het winkelen en koffiedrinken tot een bijzondere ervaring. 

Pin It on Pinterest