De vraag hoe linnen wordt gemaakt begint allemaal met de veelzijdige plant Vlas. Vlas is een veelzijdige omdat alle delen van de plant gebruikt kunnen worden. Van lijnzaadolie tot linnen en papier. In totaal groeit er jaarlijks zo’n 75.000 hectare aan vlas in West-Europa. In 2018 startte the linen project, een initiatief van Crafts Council Nederland en ArtEZ MA Practice Held in Common. The linen project breng een complex probleem terug naar een concrete vraag: is het mogelijk om in Nederland op economisch en ecologisch rendabele wijze linnen te produceren? Dit project leverde niet alleen de eerste Nederlandse biologische vlasoogst sinds de jaren vijftig op, maar ook inzicht in hoe lokale productie op een nieuwe manier kan worden vormgegeven. Zeker de moeite waard om dit eens te lezen en te bekijken! Hieronder zullen we in een aantal stappen uitleggen hoe linnen wordt gemaakt.
Linnen wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant
Vlas is een prachtige plant met magisch blauwe bloemetjes zoals te zien op de foto hierboven. De basis van de vlasplant is lijnzaad, die in het voorjaar wordt gepland met als resultaat aan het einde van de zomer te oogsten, na zo’n honderd dagen.
Het proces van hoe linnen wordt gemaakt in korte stappen:
- De planten worden met wortel en al geoogst want de vezels lopen door de hele plant, zo gaat niets verloren.
- Ze worden verspreid over het land zodat het weer z’n werk kan doen.
- Het wordt regelmatig gedraaid, wat roten wordt genoemd.
- Zo’n zes weken lang zal door regen, dauw en zon de pectine afbreken die de vezels vasthouden aan het hout. Het weer tijdens deze periode zorgt ervoor welke typische kleur het linnen krijgt.
- Vervolgens wordt het gedroogd en worden de vezels gescheiden van het stro, dit heet zwingelen en hekelen. Zo worden de zaden van de plant gescheiden en worden de korte vezels apart gehouden, hier kan touw, (dieren)voeding, papier of isolatiemateriaal van worden gemaakt.
- De lange vezels die over blijven worden gebruikt voor het maken van stoffen, waaronder linnen, door te spinnen. Het lijnzaad kan opnieuw gebruikt worden, of er wordt olie van gemaakt en ook voor voeding en cosmetica.
Linnen is zero waste & lage ecologische voetafdruk
Vlas heeft een minimum aan mest, bestrijdingsmiddelen en water nodig om te groeien. Bovendien kan elk deel van de plant gebruikt worden. Sûr Atelier gebruikt linnen wat is gecertificeerd met het Oeko-Tex keurmerk. Er zijn (bijna) geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat de plant een natuurlijke afweer heeft tegen pesticide. Van alle stoffen is linnen de meest ecologische optie omdat het proces het minste afval kent, geen chemicaliën of pesticide kent en daarnaast is het sterk en gaat het lang mee! De garens worden geweven of gebreid tot stof binnen Europa en de productie van de kleding vind plaats in Haarlem. Een duurzame keuze dus!
Naast dat linnen dus een prachtig natuurproduct is, heeft het productieproces en de functionaliteit ook invloed op hoe duurzaam een product is. Lees hier waarom wij graag werken met linnen.
Bronnen: