Bij Sûr doen we ons best om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen van een goede kwaliteit te werken. De meeste stoffen zijn gemaakt van 100% natuurlijke vezels en zijn daardoor soms kwetsbaarder. Dit vraagt om extra zorg bij het wassen. Daarom hebben we hieronder wat materiaaladvies voor jou op een rij gezet. Zo weet je hoe je jouw kleding het beste kan wassen, drogen en bewaren. 

Ossengalzeep

Wij raden altijd aan om het liefst alles met de hand te wassen. Je kan met ossengalzeep plaatselijk vlekken verwijderen. Maak de zeep met water nat. Bestrijk de vlek met de natte zeep. Voorkom indroging van de zeepoplossing en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Even laten intrekken en vervolgens grondig schoonspoelen met schoon water.

Je hoeft je kleding niet meteen in de wasmachine te doen. De stoom in de badkamer kan ook al voldoende zijn. Als je toch het kledingstuk wilt wassen dan bij voorkeur koud en anders met een maximale temperatuur van 20°C. Goed voor het milieu en je kleding.

Linnen

Als je een linnen kledingstuk koopt bij Sûr heeft het kledingstuk vaak al een voorspoeling gehad voor een meer natuurlijke uitstraling. Als je linnen in de wasmachine wilt doen, was het op een wol- of zijdewasprogramma, koud en anders met een maximale temperatuur van 20°C. Je kan linnen het beste nat ophangen. Was het met gelijke kleuren. Bewaar linnen kleding hangend. Strijk linnen in nog iets vochtige toestand met het strijkijzer op de hoogste stand. Als je linnen goed verzorgd kan het wel 30 jaar meegaan. Lees hier waarom Sûr Atelier graag werkt met linnen.

Viscose

Was viscose met de hand en anders op een wol- of zijdewasprogramma, bij voorkeur koud of anders met een maximale temperatuur van 20°C. Was het met gelijke kleuren. Let op met de andere kleding die je mee wast, aangezien het niet slim is om viscose met bijvoorbeeld ritsen te wassen, hierdoor kan de stof beschadigen. Viscose kan het beste liggend drogen, niet in de droger! Strijk het kledingstuk aan de binnenkant en niet op de hoogste stand. Het kledingstuk kan het beste hangend bewaard worden.

Katoen

Was katoen op fijne was met een biologisch wasmiddel, stel de temperatuur niet hoger in dan 20°C. Was het met gelijke kleuren, vooral de donkere kleuren. Gebruik eventueel Colour Catcher doekjes om kleur doorloop te voorkomen. Niet in de droger om krimp te voorkomen. Kleding kan zowel liggend als hangend worden bewaard.

Wol

Wij raden aan om wol niet in de wasmachine te doen, niet in de week laten staan en centrifugeren te vermijden. Bij wol bestaat het gevaar dat deze gaat vervilten door de blootstelling aan vocht, warmte, wrijving en druk tijdens het wassen. Gebruik altijd een speciaal wolwasmiddel zonder enzymen omdat de enzymen de keratine eiwitten waaruit wol is opgebouwd kunnen aantasten. Bij de handwas het wollen kledingstuk voorzichtig uitknijpen. Wol kan onder een vochtige doek worden geperst om beschadiging en vormverlies te voorkomen. Wollen kleding bij voorkeur chemisch laten reinigen. Bewaar wollen kleding gevouwen.

Meer tips over de verzorging van je kleding? Lees hier verder >