Al vanaf het allereerste begin, in 2016, heeft Sûr linnen verwerkt in haar collectie. En nog steeds kun je dit natuurlijke, ambachtelijke materiaal het hele jaar door terug vinden. De zelfregulerende eigenschappen en mooie valling maken dit tot een geliefde stof in ons atelier. Wij merken dat onze klant graag linnen draagt omdat het luchtig aanvoelt, diepe kleuren heeft en een minimalistische, serene uitstraling heeft.

Een duurzame vezel

Milieuvriendelijke linnen gaat tot wel twee keer langer mee dan katoen! Maar ook het productieproces van linnen is een stuk duurzamer dan bij katoen. Zo wordt er bij het ontwikkelen van de producten veel minder water gebruikt en stoot de stof veel minder toxische stoffen uit. Er is minder land en water nodig en minder transport want de meeste linnen teelt vindt plaats in Europa. Bovendien zijn alle delen van de vlasplant bruikbaar. Van de korte vezels wordt touw gemaakt, de lange vezels worden gebruikt voor garen en zelfs de zaden (bekend als lijnzaad), worden gebruikt voor zeep, cosmetica en voeding.

Zelfregulerende eigenschappen

Dit pure materiaal absorbeert vocht, ventileert en is antibacterieel. In de zomer werkt linnen verkoelend op de huid waardoor je minder transpireert in je kleding. Het materiaal houdt geen bacteriën vast en is hypoallergeen en antibacterieel. Linnen draagt het heerlijk luchtig en is de stof heel sterk door de unieke structuur waardoor de pasvorm van een kledingstuk in stand blijft.

Door gebruik gaat het leven

Als je linnen goed verzorgt, kan een linnen kledingstuk wel 30 jaar meegaan. Dit komt onder andere door de structuur van de linnen vezels. Ook is de stof natuurlijk resistent tegen motten en maakt wassen de stof juist sterker en soepeler. Het draagt heerlijk luchtig en toch strak door de unieke structuur. Het heeft een bepaalde ‘stijfheid’ waardoor je een strak ontwerp kan creëren. De stof kreukt op een natuurlijke manier (ook wel edelkreuk genoemd).

Wij maken gebruik van geweven en gebreid linnen. De gebreide variant kreukt minder en heeft een stretch. Ook werken wij soms met blends van andere natuurlijke materialen zoals viscose en wol. In de het najaar is een combi met wol erg prettig. Het draagt licht, zacht maar toch warm. Viscose zorgt voor nog meer comfort.

Wij kiezen vaak voor de natuurlijke linnen kleur die dan ook niet vervaagt in de was. Was linnen bij voorkeur koud en anders met een maximale temperatuur van 30graden. Hang het kledingstuk nat op (niet in de droger) en het kledingstuk gaat er iedere keer mooier uit zien. De meeste linnen stoffen die wij inkopen zijn al voorgewassen en GOTS certified (biologisch).

Bekijk hieronder 3 favoriete linnen items uit SS’24 collectie

Bronnen: