Bij Sûr werken we met een missie en gaan we voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. We bieden ambachtslieden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zelfstandigheid in de maatschappij. En we laten jou als klant graag (het gezicht) de persoon achter jouw kledingstuk zien. Daarom gaan we deze week in gesprek met Shyar, één van onze beste kleermakers uit Syrië. 

Shyar kwam 3,5 jaar geleden naar Nederland. Zijn vrouw en 2 kinderen kwamen later voor een gezinshereniging. In Nederland heeft hij zijn derde kindje heeft gekregen, inmiddels tien maanden oud.

“Ik ben dankbaar dat ik met mijn gezin hier ben samen en lekker kan werken bij Sûr Atelier waar ik weer collega’s heb. Dat heb ik gemist”

Shyar is geboren in Syrië en is in zijn tienerjaren verhuisd naar Libanon waar hij door zijn oom en broer mee werd genomen naar grote ateliers en hem alles leerden over het kleermakersvak. “Ik heb 3 jaar voor Elie Saab gewerkt en werkte met de mooiste stoffen en materialen”.

Hij straalt als hij praat over stoffen als chiffon, mooi satijn en kant. De duurste stoffen en fournituren zijn door zijn handen gegaan. Shyar is echt helemaal thuis in de techniek van moulage waar veel couturiers gebruik van maken. Er ontstaan unieke ontwerpen met een finesse, die je alleen bereikt door de stof te laten ‘vallen’. Mouleren is een techniek uit de couture om direct vanuit stof, zonder vooraf gemaakt patroon, tot perfect passende kledingstukken te komen. De stof die voor de moulage wordt gebruikt is ongebleekte katoen, ook wel toile genoemd. Het vormen van de stof tot een kledingstuk gebeurt op een paspop of op een levend model.

Na Elie Saab heeft hij voor Gemy Maalaaf gewerkt “Couture a Porter’’ zoals ze het huis noemen in Libanon: ‘High-end formele kleding voor de jonge, moderne vrouw.’ 

Vervolgens heeft Shyar nog 2 jaar voor couturier Zuhair Murad gewerkt waar hij zich voornamelijk bezig hield met het vervaardigen van bruidsmode. Shyar is blij dat hij en zijn gezin goed terecht zijn gekomen en dat hij bij Sûr de gelegenheid krijgt zijn ambacht weer op te pakken. “Mijn droom is om mijn eigen bedrijf op te zetten en veel jurken te maken in een grote stad.”

Sûr Atelier wil Shyar helpen in het waarmaken van zijn dromen en het onderhouden van zijn gezin. Op dit moment werkt hij 2 dagen bij Sûr en is hij 3 dagen met zijn inburgeringschool bezig. Hij wordt geholpen bij zijn Nederlands door bij ons de hele dag Nederlands te spreken op de werkvloer & elke week een uur intensief Nederlands te oefenen met zijn vrijwillige taalcoach. Zodra hij klaar is met de inburgering, kan Shyar full time gaan werken. We willen hem graag helpen bij het opzetten van zijn eigen bedrijf om kleding te maken & speciale op maat gemaakte avond- en/of bruidsjurken. We faciliteren hem door hem een werkplek te bieden bij ons waarbij hij gebruik mag maken van onze machines, materialen, administratieve ondersteuning, marketingactiviteiten, klant contact, inkoop, etc. Zo leert hij de Nederlandse marktwerking en de Nederlandse smaak.

Shyar is een vrolijke en zeer vriendelijke, getalenteerde man die graag onder de mensen komt en graag een praatje maakt. Hij is leergierig, werkt hard en biedt altijd gezelligheid en een helpende hand aan.

Shyar is elke donderdag en zaterdag werkzaam in het atelier. Kom je langs om zijn creaties te bekijken?