Bij Sûr werken we met een missie die staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. We bieden ambachtslieden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zelfstandigheid in de maatschappij. En we laten jou als klant graag de persoon achter jouw kledingstuk zien. Daarom gaan we deze week in gesprek met Parisa, één van onze makers uit Iran. 

Parisa kwam 8 jaar geleden naar Nederland met haar dochter. In Iran had ze al 12 jaar gewerkt in haar eigen naaiatelier. Ze is dus al jaren thuis in dit mooie ambacht en vindt het heel fijn om te werken. 3 jaar geleden kwam ze bij Sûr terecht via haar maatschappelijk werker. “Ik vind het heel fijn dat ik bij Sûr terecht ben gekomen. Ik hou van werken en iedereen hier is zo aardig. Ze hebben me echt veel geholpen en ik heb Sûr ook veel kunnen helpen. Ik werk graag en sta altijd klaar om extra te komen werken, vakanties van collega’s op te vangen. Dat geeft me ook een fijn gevoel, dat we elkaar kunnen helpen.”

Door de corona-maatregelen was het de afgelopen tijd een stuk rustiger in ons atelier. Gelukkig kon een aantal makers blijven werken aan de nieuwe voorjaarscollectie en de online bestellingen, waaronder ook Parisa. Ze is blij dat dit kon, want ze houdt niet van veel thuiszitten. In het atelier knipt ze alle patronen en maakt ze de knoopsgaten. Maar door alle maatregelen had ze wel meer tijd. En die tijd heeft ze goed kunnen benutten door een opleiding te gaan doen en haar eigen bedrijf te starten.

“Ik heb een opleiding gedaan tot wenkbrauw specialiste en ben gespecialiseerd in ‘microblading’. Dit is een techniek waarbij je met semi-permanente make-up je wenkbrauwen kan tekenen en voller maken. Ik gebruik hierbij natuurlijke materialen. Door het gezicht goed te meten en de lijnen uit te tekenen, kan ik een mooie symmetrische vorm maken die goed past bij jouw gezicht. Vervolgens maak ik de haartjes door met een flinterdun naaldje de verf in de bovenste huidlaag te plaatsen. Hierdoor lijkt het net alsof het jouw eigen wenkbrauwen zijn, maar dan voller. Het is een soort permanente make-up en blijft ongeveer 6 maanden tot 1 jaar zitten. Het klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. Je voelt het misschien een beetje prikken.”

Parisa zit niet graag stil en volgt ook nog een opleiding tot schoonheidsspecialiste om meer diensten aan te kunnen bieden in haar bedrijf. Sûr helpt haar bij haar studie door haar gekoppeld te hebben aan een schoonheidsspecialiste die haar begeleidt bij deze studie. Ze wil zich graag focussen op haar nieuwe bedrijf, maar ook graag bij Sûr blijven werken. “Alleen als ik veel klanten krijg, kan ik het natuurlijk niet allebei meer doen. Maar ik wil graag blijven helpen. Sûr heeft mij heel erg geholpen bij het opzetten van mijn nieuwe bedrijf.” 

Sûr heeft Parisa geholpen en begeleid bij het schrijven van haar ondernemingsplan, met alle regelingen, papieren en contacten met gemeente en vak-gerelateerde collega’s, de inschrijving bij de KvK, de marketing en met de administratie en financiële afwikkelingen die komen kijken bij een eigen onderneming. “Sûr voelt echt als mijn familie. Ze staan achter mij en ze helpen mij, dat vind ik echt heel fijn!” 

Naast het helpen van Sûr wil Parisa ook met haar nieuwe bedrijf ook andere mensen helpen. “Ik wil graag vrouwen helpen die door ziekte weinig tot geen haar meer hebben. Door ‘microblading’ kan ik ze mooie wenkbrauwen geven. Dit wil ik graag gratis doen voor mensen die bijvoorbeeld kanker hebben of een andere ziekte.”   

Mocht je interesse hebben in Parisa haar werk als Brow Stylist en Beauty Adviseur, neem dan even een kijkje op haar Instagram: @parisa_beautybrows. Je kan haar een bericht sturen voor het maken van een afspraak voor een wenkbrauw behandeling (ook voor alleen epileren/waxen).