Bij Sûr werken we met een missie die staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. We bieden ambachtslieden met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zelfstandigheid in de maatschappij. En we laten jou als klant graag de persoon achter jouw kledingstuk zien. Daarom gaan we deze week in gesprek met Noura, één van onze makers uit Syrië. 

Noura kwam 4 jaar geleden naar Nederland samen met haar oudste dochter Lamar en haar man. Haar zoontje Yazan is in Nederland geboren, inmiddels 3 jaar oud. Haar echtgenoot heeft ze in Syrië leren kennen op dezelfde school waar ze werkten. Hij was leraar van groep 1 en 2 en Noura gaf teken & handenarbeid les. Ze begint te glunderen als ze vertelt over haar man, hun liefdesverhaal en huwelijk in Syrië in 2010.

Helaas komt ook naar voren dat haar man het erg moeilijk heeft gehad en zijn hele familie (4 broers) helaas nog in Damascus vast zitten. Gelukkig mocht de familie van Noura wel in zijn geheel naar Nederland komen waarvan er een deel in Groningen woont. De laatste zus van Noura is 2 maanden geleden gekomen met haar 2 kinderen. Daar is ze ontzettend blij mee, vooral omdat haar zus verbleef in een heel onveilig gebied van Damascus als weduwe met 2 kinderen.

‘Nederland is een veilig land, dat is het belangrijkste voor ons. Het geeft rust. Veel mensen willen helpen om een nieuw leven op te bouwen en daar ben ik ze dankbaar voor.’

In Syrië had Noura veel vriendinnen waarmee ze afsprak. Elke week dronken ze samen koffie in een buurtcentrum. Dat mist ze enorm. Gelukkig voelt ze de verbinding ook bij Sûr; samen eten en verhalen uitwisselen. Een positieve sfeer, dat doet haar goed.

‘Contact is voor mij heel belangrijk, daar word ik blij van. Gelukkig heb ik inmiddels ook veel vrouwen om mij heen verzameld in Haarlem. Allemaal van een andere afkomst. Marokko, Syrië, Egypte en Nederlands.’

Het afgelopen half jaar heeft ze 1 dag in de week stage gelopen bij juf Mieke (vrijwilliger van Sûr) op een basisschool in Bos en Vaart. Mieke is juf van groep 7 en Noura mocht bij haar kinderen begeleiden in teken en knutselles. Ze genoot hier erg van!

Nu heeft Sûr Atelier samen met de gemeente geregeld dat ze het komende jaar een opleiding Onderwijsassistent kan gaan volgen in Amsterdam. Noura spreekt goed Nederlands, heeft haar inburgering en staatsexamen B1 gehaald, waardoor ze de gekwalificeerd is voor deze opleiding. Vanaf september gaat ze 3 dagen stage lopen op dezelfde basisschool in Haarlem, maar in een andere klas. Daarnaast zal ze 2 dagen per week naar school gaan. De kans dat ze kan doorstromen naar een goede baan wordt enorm vergroot en daar is ze enorm blij mee.

Wel maakt ze zich zorgen om haar man die nog niet de baan heeft die hij leuk vindt. Ze hoopt dat er voor hem ook kansen gaan komen. Al met al zijn ze als gezin blij en zien ze hoop in een goede toekomst en dat is belangrijk! Sûr Atelier is heel blij en trots dat Noura de volgende stap naar zelfstandigheid kan zetten.