In gesprek met Nursel & Yildez

Op vrijdagochtend wordt er bij Sûr Atelier een workshop gegeven die in het teken staat van handenarbeid. De ene persoon is aan het breien, de andere haakt en tussndoor wordt er heel veel Nederlands gekletst. Een van de vrouwen die er standaard bij is, is de van oorsprong Turkse Nursel. Op het eerste gezicht oogt ze wat verlegen maar als ze je eenmaal vertrouwd dan verteld ze je met liefde over van alles en nog wat. Nursel is opgegroeid in Turkse plaatsje Malatya, helaas heeft daar een aardbeving plaats gevonden waardoor ze moest verhuizen naar Istanbul. Daar heeft ze 10 jaar gewoond en nu is ze alweer ruim een jaar in Nederland. In Nederland heeft ze ook een aantal woonplaatsen gekend. Ze kwam binnen in Emmen, waar ze zes maanden verbleef op een boerderij. Daarna is ze naar Heemstede gekomen voor ongeveer vier maanden. Nu woont ze sinds vijf maanden op een fijne plek in Haarlem samen met haar man en vier kinderen.

Nursel is al achtentwintig jaar getrouwd en samen hebben ze vier kinderen gekregen. Haar oudste zoon is vijfentwintig, maar op 5 mei wordt hij zesentwintig. Haar dochters zijn twintig en dertien en haar jongste zoon is 12. Vroeger in Turkije had ze geen baan, maar zegt ze lachend, dat is werk genoeg  hoor, een zespersoons huishouden. Momenteel werkt ze vrijdag dus bij Sûr Atelier, waar ze vooral aan haar Nederlands werkt tijdens de workshops. Ze heeft nog geen zicht op wanneer haar taalcursus begint, maar voor die tijd blijft ze gezellig bij Sûr Atelier kletsen met haar vriendinnen.

Yildez

Al veertig jaar is ze gelukkig getrouwd met haar man, vertelt ze me glunderend. Wanneer ik naast Yildez ga zitten om een gesprekje aan te knopen zegt ze vrolijk, ik ga me even voorstellen! Yildez verteld over haar huwelijk, haar kinderen, haar thuisland Turkije en haar bezigheden in Nederland. Yildez heeft drie kinderen, twee dochters en één zoon. Haar oudste dochter is negenendertig en woont in Engeland, samen met haar man en twee kinderen. Dat betekend dus dat ik ook oma ben verteld Yildez glimlachend. Haar twee andere kinderen wonen ook hier in Nederland. Sinds tien maanden woont ze hier in Nederland, waar ze een verblijfplaats heeft op een boot in Haarlem. Op de boot wonen mensen met verschillende achtergronden, ze spreekt daar niet alleen Nederlands, maar ook Engels, Arabisch en Turks. Haar kinderen kwamen al eerder naar Nederland toe, namelijk vijf jaar geleden.

De Turkse en Arabische taal gaat haar gemakkelijker af als de Europeaanse talen, vanwege haar geboorteland Turkije. Ze verteld dat bijna haar hele familie daar nog woont, op haar zusje en broertje na, die wonen al tweeëntwintig jaar in Amerika. Ook haar oudste dochter woont niet in Tukije, maar in Engeland. Gelukkig heeft ze haar dochter zes maanden geleden nog gezien, toen zij vakantie had in Nederland. Haar andere broer en drie zussen wonen wel nog in Turkije, in de buurt van Istanbul.

Ze verteld dat ze vroeger het ambacht vak van handwerken en naaien heeft geleerd in Turkije, waar ze werkzaam was in een atelier die onder andere beddengoed en kussenslopen produceerden. Hier in Nederland kan ze haar vak weer uitoefenen bij Sûr Atelier, waar ze bovendien ook nog een de Nederlandse taal onder de knie probeert te krijgen.

Geschreven door lin Dekker