Ben je klaar met een uitpuilende kledingkast en wil je liever gaan voor minimalistisch? Minder kopen en jouw kleding vaker dragen? Dan is het tijd voor een capsule garderobe. Een capsule garderobe is een garderobe met een beperkt aantal essentiële kledingstukken die je goed kunt combineren. Het is een collectie van ongeveer 30 kledingstukken die je makkelijk kan mixen en matchen en je stelt deze meestal meestal samen voor één seizoen. Zo kan je met een beperkt aantal items verschillende mooie outfits samenstellen.

Het voordeel van een capsule garderobe is dat je minder kleding nodig hebt en je kledingkast dus minder uitpuilt. Je koopt minder en bewuster wat ook weer goed is voor het milieu en je portemonnee. 

Wat heb je nodig?

Een capsule garderobe bestaat uit ongeveer 30 kledingstukken. Maar voor de winter heb je natuurlijk andere kleding nodig dan voor de zomer. Denk aan warme knitwear, vesten en laarzen. 

Hieronder vind je een lijst met items die je in een capsule wintergarderobe kan gebruiken (28 stuks). Dit is maar een voorbeeld, maar het geeft je een goed idee van wat je precies nodig hebt in de herfst/winter. Je hoeft overigens ondergoed, slaap- en sportkleding niet mee te rekenen.

 • 2 jassen
 • 4 paar schoenen (bijv. 2 paar laarzen, 1 paar sneakers, 1 paar loafers)
 • 1 rok
 • 1 jumpsuit
 • 3 broeken
 • 4 blouses/tops
 • 5 basics (bijv. 2 shirts met lange mouwen, 2 shirts met korte mouwen, 1 dunne coltrui)
 • 4 vesten
 • 2 truien
 • 2 sjaals

Hoe pak je het aan?

Nu je weet wat je nodig hebt, kan je beginnen met het aanleggen van je capsule garderobe.

 1. Haal al je kleding uit de kast en stal het uit op je bed. Zo heb je een goed overzicht van wat je allemaal hebt en kan je gaan kijken wat je wel of niet meer draagt. 
 2. Vervolgens ga je de kleding onderverdelen in vier stapels. Op de eerste stapel leg je kleding waar je van houdt en die je niet wilt wegdoen. Op de tweede stapel leg je kleding waar je over twijfelt. De derde stapel bestaat uit kleding die je wilt doneren/verkopen. Op de laatste stapel leg je kleding die je wilt weggooien en recyclen.
  Probeer de kleding ook meteen weg te gooien en waar mogelijk te recyclen. Bij de overgebleven stapels kun je jezelf nog even kritische vragen stellen. Heb ik dit echt nodig? Ga ik het nog dragen? Vind ik dit volgend jaar nog steeds leuk? Zou ik het nu weer kopen?
 3. Nu kan je gaan kiezen welke items je in je capsule garderobe wilt houden. Begin met wat je dagelijks draagt, zoals broeken, blouses/tops, truien en basics. Als laatste kan je nog wat accessoires toevoegen zoals tassen, sjaals en sieraden. 

Nu heb je de perfecte capsule wintergarderobe samengesteld. 

Bron: Happinez.nl