Sûr Atelier besteedt veel aandacht aan haar hele productieketen om onze Slow Fashion collectie zo duurzaam mogelijk te maken. De inkoop van de stoffen en fournituren vindt plaats binnen Europa. Het productieproces is lokaal en er wordt on-demand geproduceerd waardoor onze footprint zo klein mogelijk blijft. Hiernaast koppelen wij de makers aan het kledingstuk.Deze verbinding fungeert vaak als springplank om beter te integreren in onze maatschappij. Samen maken we een duurzame impact in de samenleving. Zoals bekend, streven we ernaar om ook met onze stoffen een duurzame impact te maken en daarom hebben wij gekozen om Tencel in te kopen voor de productie van deze wintercollectie! In dit artikel zullen we de mooie eigenschappen van dit duurzame materiaal uitleggen.

Allereerst is Tencel het geregistreerd merk van de fabrikant Lenzing voor Lyocell. Onze Suzanne blouse is precies hetzelfde als de Suzanne zand, echter draagt deze alleen niet het geregistreerde label. 

Ze zijn beide 100% natuurlijk en gemaakt van dit zeer duurzame materiaal. Deze zachte stof wordt gemaakt van biologisch afbreekbare en geregenereerde cellulosefilamenten die gesponnen worden van de cellulose van o.a. hout- en bamboo-pulp afkomstig uit bossen met het FSC-keurmerk. Deze bossen staan op gronden in Zuid-Afrika waar de bodemkwaliteit laag is. Landbouw is er geen optie, maar eucalyptusbomen gedijen er juist prima. De bossen worden duurzaam beheerd en nieuwe bomen dus ook tijdig aangeplant. Het productieproces van Tencel is een ‘closed loop’. Meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen die tijdens het proces gebruikt worden, worden opgevangen en hergebruikt. Het bleken van de vezels gebeurt volledig chloorvrij. Alle productiefasen zijn zo duurzaam mogelijk ingericht en dat is niet onopgemerkt gebleven: Tencel draagt het Europese Ecolabel en mocht zelfs de Europese Prijs voor het Milieu in ontvangst nemen.

Tencel Stof

Lyocell

We hebben van dit prachtige materiaal een blouse gemaakt omdat de stof heel huidvriendelijk is door zijn natuurlijkheid en een zeer goede vocht- en warmteregulatie heeft. Daarnaast heeft de stof een mooie zijde-achtige glans en valt het erg soepel. 

Dezelfde blouse in zand kleur is gemaakt van 63% lyocell en daardoor nagenoeg dezelfde eigenschappen. De rest is aangevuld met viscose dat ook een natuurproduct is, en ook gemaakt van houtpulp. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel.

Tencel/Lyocell is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks.

Was tips

Om de stof goed mogelijk te onderhouden zodat je er heel lang van kunt genieten, raden we aan om deze blouses zo koud (liefst 20graden) mogelijk te wassen, op een wolwas of fijnwas programma. Gebruik niet te veel zeep; het liefst een wol- of fijnwasmiddel. Plaats de blouse niet in de droger maar laat aan de lucht drogen. Strijk de stof aan de binnenzijde.